İş Güvenliği Uzmanı
Ana Sayfa >> İş Güvenliği Uzmanı
- İş Güvenliği Uzmanı ; Usul ve esasları yönetmelik ile belirlenen İş Güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş , İş Güvenliği Uzmanı belgesine sahip , Bakanlık ve çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanları kapsar.İş Güvenliği Uzmanı ;Risk Analizi yapmak ,Çalışanlara İş Güvenliği eğitimleri vermek,çalışanların kazalara ve mesleki eğitimlerine karşı farkındalığı artırarak kazaları en aza düşürmek için çalışmalar yapar.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev Yetki ve Sorumlulukları ;
Rehberlik ;
- İş Güvenliği Uzmanları İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili makine ,tasarım ve diğer techizatın durumu ,bakımı , seçimi ve kullanılan maddelerde dahil olmak üzere işin planlanması ,organizasyonu ve uygulaması , kişisel koruyucu donanımların seçimi ,temini , bakımı , kullanımı ,muhafazası ve test edilme konuları ,makine yerleşim planı , iş sağlığı ve iş güvenliği mevzuatını ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülebilmesini sağlamak için işverene ve yetkililere önerilerde bulunmak.
- İş sağlığı ve İş Güvenliği ile ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.
- İşyerinde meydana gelen iş kazalarının ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önerilerde bulunmak.
- işyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan , çalışana , ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yaparak işverene ve yetkili kişilere önerilerde bulunmak.
Risk Değerlendirmesi
- İş Güvenliği Uzmanı ,İş Sağlığı ve Güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulamasına katılmak , risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmakla sorumludur.
Çalışma Ortamı Gözetimi
- Çalışma ortamının gözetiminin yapılması , işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım , kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.Sonuçlarına göre işvrene bilgi vermek.
- İşyerinde kaza, yangın ve patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılmak , bu konuda işverene önerilerde bulunmak , uygulamaları takip etmek ; doğal afet , kaza,yangın veya patlama gibi acil durumlar için acil durum planının hazırlanması çalışmalarına katılmak , bu konuyla ilgili periyodik eğitim ve tatbikatların yapılmasını takip etmek.Hazırlanan Acil Durum Planına göre çalışmaların yapılmasını sağlamak.Acil Durum Ekiplerini oluşturmak.
Eğitim , Bilgilendirme ve Kayıt
- Çalışanların iş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata göre planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak yada takip emek.
- Çalışma ortamı ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde rapor hazırlamak.
- Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetini düzenleyerek işverenin uygulamalarını işverene sunmak ve kontrol etmek.
- Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve kontrollerini yapmak.
İlgili Birimlerle İşbirliği
- İşyeri Hekimiyle birlikte iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili çalışma yapmak , tehlikeli olayların tekrarlanmaması için gerekli inceleme ve çalışmaları yaparak düzeltici önleyici faaliyet raporu hazırlayarak işverene sunmak ve takibini yapmak.
- Bir sonraki yılda gerçekleşecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili faaliyetlerin yer aldığı yıllık çalışma planını işyeri hekimi ile birlikte hazırlamak.
- 50 den fazla çalışanı olan işletmelerde iş sağlığı ile ilgili kurulun üyeleri ile birlikte çalışmak.
- Çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapmak.
İş Güvenliği Uzmanlarının Yetkileri
- İşyerinde belirlediği hayati tehlikenin ciddi ve önlenemez olması ve bu hususun acil müdahale gerektirmesi halinde işin durdurulması için işverene başvurmak.
- Görevi gereği işyerinin bütün bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda inceleme ve araştırma yapmak , gerekli bilgi ve belgelere ulaşmak ve çalışanlarla görüşmek.
- Görevinin gerektiği konularda işverenin bilgisi dahilinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.İş la